Verdensmest kjente støvler? Mest sannsynlig. Inspirert av andre verdenskrig, men gjortpopulær av punkerne – i dag er Dr. Martens perfekt til høsten, gjerne i kombinasjonmed en kul bomberjake og trange jeans.

Dekkdemping for doktoren

Vispoler litt tilbake i tid, nærmere bestemt 1945 da den tyske militærlegen KlausMärtens var på perm og skadet foten ved et uhell. Märtens var ikke helt fornøydmed dempingen som vanlige sko ga, så han bestemte seg for å konstruere en egensåle som var dempet med blant annet solid lær og materiale fra dekk.

Skoenega demping til de stakkars føttene til doktoren, men solgte ikke spesielt bra.Han fikk så hjelp av en gammel venn, Dr. Herbert Funck, og sammen startet de etforetak og brukte gummi de fant på rullebaner for å produsere skoene sine.

Nå gikkdet bedre, og i begynnelsen av 1950-tallet kunne herrene åpne en fabrikk iMünchen for å klare etterspørselen. I det første tiåret var skoene utroligpopulære blant hjemmeværende kvinner: hele 80 prosent av de solgte skoene gikktil dem!

Oppdages av mods

Da detfantastiske 60-tallet gjorde sin entré ble Dr. Martens oppdaget av en kanskjeuventet kundegruppe: Skinheads. Og her er det viktig å understreke at det ikkefinnes noe likhetstegn mellom rasisme og skinheads. Datidens skinheads varinfluert av jamaikanske ”rude boys” og britiske mods – en subkultur preget avmote og musikk, ikke politikk eller rasisme.

I den økonomiske bølgen etter andre verdenskrig kunneungdommer bruke mer penger på mote og stil, og ble derfor kalt mods. Men allehadde ikke like mye penger, så mods med litt mindre penger valgte en enkelstil: Militærstøvler, rette jeans og ”Sta-Prest”-bukser. Med sitt korte hår ogarbeiderklassebakgrunn ble disse mods først kalt ”hard mods” og deretter islutten av 1960-tallet, for skinheads. Det naturlige valget for mange skinheadsble selvfølgelig Dr. Martens.

Noen år senere valgte rasister å regelrett stjelestilen fra skinheadsene, og dessverre er det derfor mange som forbinderbomberjakker, støvler og barberte hoder med rasisme, og ikke mote.

Opp- og nedturer

Det vardog ikke bare innenfor denne subkulturen at Dr. Martens ble en hit. Rundt 30 årsenere ble de populære innenfor en annen: Grunge. Nå er vi i London på midtenav 90-tallet hvor en majestetisk Dr. Martens-butikk ble åpnet og merketproduserte over 10 millioner sko!

Ti årsenere på begynnelsen av 2000-tallet gikk det litt dårligere for Dr. Martens,og en stund var de ganske nær konkurs. På grunn av dalende økonomi valgte dederfor å flytte all skoproduksjon fra moderlandet til Asia, i likhet med mangeandre store skoprodusenter. Dette flyttet hjalp og de kom igjen til å prydemange føtter.

I dagkjører Dr. Martens på, og i 2012 var de et av de åtte mest voksende foretak iStorbritannia. Med andre ord har tørsten etter rølpete og kule militærstøvlerikke blitt slukket. På Footway finner du massevis av Dr. Martens-støvler. Finndine nye favoritter i dag.

 

 

 

Dr Martens sko online

|

Side 1 av 3

×
×
Favoritten er lagt til
Og der havnet en favoritt til i samlingen :)

Velg størrelse for å vise sko som passer deg!

MerkeDr Martens
Mine favoritter
  • Her vil alle dine favoritt sko bli lagret!
For å holde styr på hvilke sko du har i handlekurven, hvilken størrelse du valgte å filtrere mm. bruker vi så kalte cookies. Gjennom å fortsette surfe på Footway.no godkjenner du at vi gjør det.×