Dr Martens Sko Online

65 treff

Verdens mest kjente støvler? Mest sannsynlig. Inspirert av andre verdenskrig, men gjort populær av punkerne – i dag er Dr. Martens perfekt til høsten, gjerne i kombinasjon med en kul bomberjake og trange jeans.

Dekkdemping for doktoren

Vi spoler litt tilbake i tid, nærmere bestemt 1945 da den tyske militærlegen Klaus Märtens var på perm og skadet foten ved et uhell. Märtens var ikke helt fornøyd med dempingen som vanlige sko ga, så han bestemte seg for å konstruere en egen såle som var dempet med blant annet solid lær og materiale fra dekk.

Skoene ga demping til de stakkars føttene til doktoren, men solgte ikke spesielt bra. Han fikk så hjelp av en gammel venn, Dr. Herbert Funck, og sammen startet de et foretak og brukte gummi de fant på rullebaner for å produsere skoene sine. Nå gikk det bedre, og i begynnelsen av 1950-tallet kunne herrene åpne en fabrikk i München for å klare etterspørselen. I det første tiåret var skoene utrolig populære blant hjemmeværende kvinner: hele 80 prosent av de solgte skoene gikk til dem!

Oppdages av mods

Da det fantastiske 60-tallet gjorde sin entré ble Dr. Martens oppdaget av en kanskje uventet kundegruppe: Skinheads. Og her er det viktig å understreke at det ikke finnes noe likhetstegn mellom rasisme og skinheads. Datidens skinheads var influert av jamaikanske ”rude boys” og britiske mods – en subkultur preget av mote og musikk, ikke politikk eller rasisme.

I den økonomiske bølgen etter andre verdenskrig kunne ungdommer bruke mer penger på mote og stil, og ble derfor kalt mods. Men alle hadde ikke like mye penger, så mods med litt mindre penger valgte en enkel stil: Militærstøvler, rette jeans og ”Sta-Prest”-bukser. Med sitt korte hår og arbeiderklassebakgrunn ble disse mods først kalt ”hard mods” og deretter i slutten av 1960-tallet, for skinheads. Det naturlige valget for mange skinheads ble selvfølgelig Dr. Martens.

Noen år senere valgte rasister å regelrett stjele stilen fra skinheadsene, og dessverre er det derfor mange som forbinder bomberjakker, støvler og barberte hoder med rasisme, og ikke mote.

Opp- og nedturer

Det var dog ikke bare innenfor denne subkulturen at Dr. Martens ble en hit. Rundt 30 år senere ble de populære innenfor en annen: Grunge. Nå er vi i London på midten av 90-tallet hvor en majestetisk Dr. Martens-butikk ble åpnet og merket produserte over 10 millioner sko!

Ti år senere på begynnelsen av 2000-tallet gikk det litt dårligere for Dr. Martens, og en stund var de ganske nær konkurs. På grunn av dalende økonomi valgte de derfor å flytte all skoproduksjon fra moderlandet til Asia, i likhet med mange andre store skoprodusenter. Dette flyttet hjalp og de kom igjen til å pryde mange føtter.

I dag kjører Dr. Martens på, og i 2012 var de et av de åtte mest voksende foretak i Storbritannia. Med andre ord har tørsten etter rølpete og kule militærstøvler ikke blitt slukket. På Footway finner du massevis av Dr. Martens-støvler. Finn dine nye favoritter i dag.

Innlegg om Dr Martens
B
Borghild -
A
Anne Karin Edvardsen -
Vis flere innlegg
1460 Black
1460 Cherry
2976 GAUCHO
2976 Cocoa
1490 Black
1460 Gaucho
2976 Black
1460 Yellow
101 Black
Iowa Black
Church Black
1461 PW Black
1460 Cocoa
1461 Tan
Plano Black
3989 Vegan Black
NYHET
1460 Blue
FÅ IGJEN
Myles Black
Delray Black
Derry Black
FÅ IGJEN
Wharf Black
Delray Black
Octavius Nut
FÅ IGJEN
Newton Cherry
Kamar Black
Wilde Black
FÅ IGJEN
Coronado Suede Black
FÅ IGJEN
Wilde Cherry Red
FÅ IGJEN
Octavius Navy
FÅ IGJEN
Evade Black
FÅ IGJEN
Victor Black
FÅ IGJEN
Maldon Black
FÅ IGJEN
Gryphon Black
FÅ IGJEN
Evade Navy
FÅ IGJEN
Side 1 av 2

65 treff
Når du surfer her tillater du cookies. Les merOK