Saueskinntøffel

2 treff

Sko til veldedighet

Toms ble grunnlagt i 2006 av Blake Mycoskie, som var inspirert av de tradisjonelle argentinske skoene «alpargata». Blakes intensjon var å starte en bedrift som bygde på One for One-konseptet, som betyr at for hvert solgte produkt blir også et produkt donert til veldedighet. Og siden den gang har Toms donert over 1 million sko til trengende og sårbare barn. Toms har på kort tid blitt svært populære verden over, og skoene er tilgjengelige i en rekke farger og materialer. Alle modeller har den gode og dempende innersålen i semsket skinn.

Argentina-reisen inspirerte

Ideen til Toms oppsto da Blake var på reisefot i Argentina. Der så han mange barn som manglet sko, og han fikk et fryktelig innblikk i hva det kan innebære: sprukne føtter, sykdommer og alvorlige helseproblemer. Blake har sagt i et intervju at han var klar over at mange barn i verden manglet sko, men Argentina-reisen åpnet øynene hans for hva det virkelig betydde. Blake var en erfaren entreprenør og hadde tidligere startet ulike virksomheter, blant annet et vaskefirma og en nettbasert førerkortskole. Sistnevnte solgte han senere for å kunne satse på Toms.

Kundene strømmet til

Ideen var ikke revolusjonerende: Å donere et par sko for hvert solgte par. Derimot var den vellykket – kundene strømmet til Toms fordi de på en enkel måte kunne bidra til en bedre verden for barn. Forretningsmodellen har blant annet blitt beskrevet som å være «bygget utelukkende for formålsmaksimering» – altså at Toms ikke bare selger sko, men at de også selger sine idealer. Kundene blir bidragsytere direkte gjennom skokjøpene.

Kommer fra Pyreneene

Skoene er av den tradisjonelle argentinske alpargata-typen, også kjent som espadriller. Skoen kommer fra Pyreneene mellom Frankrike og Spania. De lave, flate skoene er laget i lær eller stoff og med en jutesåle. Ordet «espadrille» kommer fra fransk og er avledet fra en gresstype som er vanlig rundt Middelhavet. Skoene har en historie som går tilbake til 1300-tallet, og noen hevder at den går så langt som 4000 år tilbake. Skoene ble virkelig populære i USA på 1940-tallet, blant annet takket være filmen Key Largo (1948), der skuespilleren Lauren Bacall viste seg i dem.

70 land

I dag er skoene veldig populære, og Toms har levert sko til barn i 70 land, inkludert USA, Rwanda, Haiti og Sør-Afrika. I det sistnevnte landet samarbeidet Toms også med skuespilleren Charlize Theron i Africa Outreach Project. Sammen har de produsert spesielle begrensede versjoner av skoene, og overskuddet gikk til utdanning og medisin for trengende barn. Andre større samarbeid er for Movember Foundation – bevegelsen som bruker barten som symbol for menns helse (nærmere bestemt prostata- og testikkelkreft). Toms har lyktes med å kombinere en effektiv forretningsmodell med å hjelpe trengende barn, og har inspirert flere andre firmaer til å jobbe på samme måte.

Vi håper du finner dine nye favorittsko fra Toms her på Footway.

Side 1 av 1

2 treff
Når du surfer her tillater du cookies. Les merOK